Jump to content


Early Access 5 - Raportujcie błędy

Early Access 5

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

voulezvous #1 Posted 21 June 2016 - 10:50 AM

    Community Coordinator

  • WG Staff
  • 19
  • Member since:
    03-15-2012

Early Access 5 - Raportujcie błędy w tym wątku



Bartex01 #2 Posted 09 July 2016 - 11:04 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014
W sumie to mały błąd ale chyba wart wspomnienia.  W jednym z układów planetarnych miało dojść do wybuchu super nowej. Gdy pojawiły się wiadomości GNN nazwa rasy której to zjawisko tyczy była podana jako kod maszynowy. Coś w stylu Rase_Terran_coś tam coś tam :D Nazwa rasy nie była właściwie wyświetlona. Być może ma to związek z tym, że ani danego układu ani rasy jeszcze nie odkryłem (bardzo wczesna faza gry). Ale nawet jeśli nie znam rasy ani układu to w GNN nie powinno się podawać nazwy rasy. W sumie słońce danego układu może zamienić się w super nową bez obecności jakiej kolwiek rasy w danym układzie. Poprostu nikt temu nie zapobiegnie i już. Obecność rasy nie powinna determinować możliwości zajścia danego zjawiska. A tak bez odkrycia rasy oraz układu poznajemy obie te rzeczy. Ot takie moje rozważania :P

Falathi #3 Posted 10 July 2016 - 04:15 PM

    Lieutenant

  • WG Staff
  • 33
  • Member since:
    05-04-2012
Hej!
Dzięki za uwagę, być może to drobna sprawa, ale faktycznie nie zaszkodzi się jej przyjrzeć. Dzięki!

PS Gdybyś znalazł coś jeszcze, proszę, napisz o tym!

Bartex01 #4 Posted 12 July 2016 - 09:17 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014

Znów drobnostka w komunikacji GNN. Tym razem dostałem informację na temat nagłego przysrostu populacji. W ścierzce dźwiękowej słychać jak robot mówi o przyroście ludności na jednej z planet rasy "ludzie". Natomiast w tekście przetłumaczonym na język polski, który pojawia się na ekranie brakuje wyszczególnienia rodzaju rasy. Widnieje coś w stylu: "Nagły przyrost ludności rasy." Tak jak by zdanie nie było dokończone.

 

Taka sama sytuacja ma miejsce jak zdarzenie się kończy.


Edited by Bartex01, 12 July 2016 - 09:47 PM.


Bartex01 #5 Posted 12 July 2016 - 09:26 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014
I jeszcze jedna pierdoła. W drzewku badań widnieją do odblokowania budynki oraz projekty zwiększające przysrost naturalny. Zastanawia mnie czemu te wartści są z minusem? Np: Centrum klonowania: Przysrost populacji -25%. Powinno chyba być plus :) 

Bartex01 #6 Posted 12 July 2016 - 11:15 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014
Znów ja :) Tym razem chodzi o badania. Oto jak wyglądała sytuacja: Kilka tur wcześniej zdobyłem technologię Tarcz Klasy 1 poprzez wymianę handlową. Po kilku turach dokończyłem prowadzone badania nad Inżynierią Genetyczną i miałem dokonać wyboru pomiędzy Centrum Klonowania a Genetyką Mikrobiologiczną. Po dokonaniu wyboru (Centrum Klonowania) zamiast pojawienia się opisu tej konstrukcji przedstawiono mi znów opis Tarcz Klasy 1. Jak dla mnie to błąd :D 

Bartex01 #7 Posted 12 July 2016 - 11:38 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014

Kolejny drobny błąd. Wchodzimy do zakładki "Imperium". Po wybraniu jednej planety i przyspieszeniu jej produkcji za pomocą kasy wracam spowrotem do zakładki "Imperium". Niestety informacja o dokonaniu przyspieszenia nie została zaktualizowana, wciąż widać poprzedni stan produkcji (czyli kilka tur). Dopiero po wyjściu do ekranu galaktyki i spowrotem wejściu do zakładaki aktualizuje informacje o produkcji. 

Na dziś już starczy, więcej nie marudzę :) Idę spać :D Do kolejnej sesji gry :)



Falathi #8 Posted 16 July 2016 - 06:34 PM

    Lieutenant

  • WG Staff
  • 33
  • Member since:
    05-04-2012
Hej!

Nie marudzisz. Wielkie dzięki za zgłoszenia, zostały przekazane do deweloperów!

ShadorVD #9 Posted 17 July 2016 - 10:12 AM

    Lieutenant

  • Players
  • 47
  • Member since:
    03-14-2016

No to w takim razie błąd z mojej strony.

 

Gdy rozpoczyna sie proces supernowy w ktoryms z ukladow solarnych to wyskakuje nam o tym powiadomienie po prawej stronie. Po kliknieciu na nie przenosi nas do tego ukladu solarnego. Wydaje mi sie, ze to bug bo w polaczeniu z newsem od GNN gdzie oni konkretnie mowia o tym, ze Np. Bulrathi musi powstrzymac supernowa bo inaczej wszyscy zgina w ukladzie solarnym daje nam informacje gdzie Bulrathi sie znajduje. Chyba not intended?



Bartex01 #10 Posted 17 July 2016 - 11:45 AM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014
Znalazłem jeszcze jeden, wydaje mi się poważny błąd. Jakiś czas temu podpisałem z jedną rasą pakt o nieagresji. Po dłuższym czasie rasa tam mnie wkurzyła więc jak to zwykle ja chciałem ją zdrowo przeorać. Niestety nie mogę. Ponieważ ambasador nie chce mnie widzieć nie mogę ani wypowiedzieć oficjalnie wojny ani nawet zaatakować gdyż pojawia się komunikat o podpisaniu paktu o nieagresję. Doszło do sytuacji, że mogą teraz bezkarnie latać sobie tam i siam, zakładać kolonie gdzie im się żywnie podoba a ja mogę tylko sobie na to biernie patrzeć. Jeśli przeciwnik nie przyjmował by mnie dostatecznie długo może zająć całą galaktykę a ja nic na to nie poradzę. Mówiąc krótko jestem całkowicie zablokowany.

Bartex01 #11 Posted 17 July 2016 - 01:13 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014

Kolejny błąd. Tym razem tyczący się wojsk lądowych. Na dwóch planetach zacząłem budować desantowce. Po ich zbudowaniu i wysłaniu na inną planetę zorientowałem się, że na planetach gdzie one powstały wogóle nie ubyło wojsko w koszarach. Jako, że na planetach mam po 11 jednostek piechoty i 4 jednostki jednostek pancernych na w kolejce mogę ustawić dwa desantowce. Ale po upływie już jednej tury mogę dostawić kolejny. Wojsko wciąż tam jest i jest niewyczerpalne że się tak wyrażę.

Poza tym inna drobna sprawa. W ekranie danej planety, po najechaniu na pole z obroną wyświetla nam się informacja o stanie wojska. Podane są ilości piechoty i.... "Pancerz" ??? Wydaje mi się, że powinno być napisane "Jednostka pancerna"



Falathi #12 Posted 17 July 2016 - 04:07 PM

    Lieutenant

  • WG Staff
  • 33
  • Member since:
    05-04-2012
Panowie, ponownie wielce dziękuję za podzielenie się tymi informacjami!

Bartex01 #13 Posted 19 July 2016 - 09:22 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014
Po ukończeniu badań nad zagadnieniem "Zaawansowane formy rządów" pojawia się ekran z odkrytymi wynalazkami. Budynek "Międzyplanetarna sieć badawcza" nie posiada tekstury. Pojawia się wielki sześcian w biało czarną szachownicę z napisem "invalid texture". Na ekranie planety oraz na drzewku technologii dany budynek jest widoczny normalnie, ma swoją teksturę.

voulezvous #14 Posted 20 July 2016 - 12:05 PM

    Community Coordinator

  • WG Staff
  • 19
  • Member since:
    03-15-2012
Dziękujemy Wam wszystkim za wysiłek i komentarze!

Bartex01 #15 Posted 02 August 2016 - 08:44 PM

    Lieutenant

  • Players
  • 14
  • Member since:
    08-04-2014

Witam, to znów ja. Prawie nikt nie chce tu poza mną pisać :/ Mam nadzieję, że nie jest to strata czasu i energii, bo gra jest dobra a może być jeszcze lepsza :)

 

Ale do rzeczy. Znalazłem błąd. Chodzi o prowadzenie negocjacji z innymi rasami. Czasem dzieje się tak, że chcąc wybrać technologię do handlu od przeciwnika lista wszystkich dostępnych wynalazków poprostu nie rozwija się. Ukazuje się tylko technologia na pierwszym miejscu listy i koniec. Muszę ją wybrać i dodać do okna negocjacji aby zobaczyć co przeciwnik ma dalej. Nie dzieje się tak zawsze, ale dość często. Niestety nie mam pojęcia od czego to zależy.

 

I jeszcze jedna kwsetia. Tym razem nie wiem czy to celowe założenie gry czy też przypadek. Jak tylko ukazał się patch do EA6 zacząłem grać od zera. Stworzyłem grę w dużej galaktyce. Okazało się, że mogę zbadać na początku tylko kilka układów bo reszta jest zablokowana przez niestabilne korytarze. A jak wiadomo aby je pokonać trzeba mieć już sporo wynalazków za sobą. Ale nie poddawałem się, grałem dalej a że miałem dość liche planety to dość szybko spadłem na ostatnie miejsce w rankingach. Mimo wszystko uwolniłem się od tych niestabilnych tuneli i nawiązałem kontakt z innymi rasami. Okazało się, że i oni na początku też tak byli zamknięci. Jeśli tak miało być w ogólnym założeniu to trochę bez sensu. Nie po to wybrałem grę z bardzo powolnymi badaniami aby teraz siedzieć i bez sensu wciskać turę bo nic się nie dzieje. A walka z piratami jest nudna. Poza tym gdzie miejsce na walkę z obcą rasą na statki, które dysponują tylko laserami i rakiety nuklearne??  Takie walki na wczesnym etapie też są dobre. A tak te tunele blokują całą zabawę. 

 

Ponieważ dodano również możliwość korzystania z Pada postanowiłem to przetestować. Odpaliłem grę na telewizorze, włączyłem rozdziałkę 4k, pad do ręki i..... straszna lipa jak dla mnie. No... może nie straszna, fakt że jestem bardziej zwolennikiem klawiatury i myszki w tego typu grach, więc nie będę do końca obiektywny, ale uważam że kursor czy przesuwanie ekranu powinno być szybsze. Kursor za wolno się przemieszcza (ustawiłem szybkość na maksa). Myszką można dużo szybciej coś wskazać nie wspominając o precyzji, chociaż tą ostatnią pewnie można wypracować. Gdyby to porawić to kto wie....

 

Błędy o którch wcześniej pisałem wciąż są obecne, mam nadzieję że z czasem znikną. Poza tym w trakcie wiadomości GNN polski tekst wyświetlany pod robotami często nie mieści się w ekranie.sprawdziłem na różnych rozdzielczościach.

 

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Zainstalowałem na statku broń energetyczną w wersji ciężkiej. Zwiększa się zasięg o do 150% a uszkodzenia do 200%. Ale moja pierwsza salwa z tej broni (przy największym dystansie) praktycznie nigdy nie trafia. Bez względu na to jak dobry mam komputer pokładowy. Nawet wkładając najlepszy sprzęt praktycznie zawsze jest pudło. Wydaje mi się, że to ulepszenie nie działa jak należy.

 

I na koniec jeszcze jedno pytanie. W trakcie walki na dole mamy do dyspozycji pewien suwak z dwoma kulkami odpowadający za pojawiające się wokół staku czerwone okręgi. Jeśli dolny przesunę w dół okrąg czerwieni zbliży się do statku na maksa a co za tym idzie mój statek będzie podlatywał do wroga bardzo blisko, jeśli suwak przesunę i krąg czerwieni odsunie się od statku będzie on utrzymywał większy dystans od wroga. Ale drugi suwak "kulka" ?? Bez względu jak go ustawię i tak statek zawsze zachowuje się tak samo. Przynajmniej tak mi się wydaje. Po najechaniu na ten suwak z dwoma kulkami pojawia się dymek "Atak" i nic więcej. Jakieś wskazówki do czego to ma służyć? 

 

Pozdrawiam.







Also tagged with Early Access 5

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users